top of page

1η φορά στο αεροπλάνο με το μωρό; Όσα πρέπει να ξέρεις!



Το ότι έγινες γονιός δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις τα ταξίδια που τόσο λατρεύεις! Το μωράκι σου θα προστεθεί στην παρέα και όλα καλά! Αρκεί να ξέρεις κάποια πράγματα για να οργανωθείς σωστά και να μην συναντάς άβολες εκπλήξεις.


Όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγεις να πάτε ταξίδι με το μωρό, αλλά να το επιδιώκεις κιόλας, καθώς συμφωνούν και οι ειδικοί ότι οι εμπειρίες που θα βιώσει μια οικογένεια ταξιδεύοντας είναι μοναδική και όλο αυτό θα τους δημιουργήσει υπέροχες εμπειρίες ζωής.


Στην ευαίσθητη ηλικία των πρώτων 2 χρόνων της ζωής του που ακόμα υπάρχουν πολλά θέματα να διαχειριστείς και πιστεύεις ότι θα δυσκολευτείς πολύ να πάτε ένα όμορφο ταξίδι, είναι κατανοητό να θες να περιμένεις. Ίσως το μωρό σου είναι αναστατωμένο επειδή βγάζει δόντια, ίσως είναι υπερβολικά δραστήριο και νιώθεις ότι θα κουραστείτε περισσότερο σε ένα ταξίδι. Όλα αυτά είναι οκ και δεν χάθηκε ο κόσμος να περιμένεις λιγάκι να μεγαλώσει και να είναι σε καλύτερη φάση για να συνεργαστεί σε κάτι τέτοιο.


Εάν νιώθεις όμως ότι το μωρό σου είναι αρκετά συνεργάσιμο και μπορείς να τα καταφέρεις, δεν υπάρχει λόγος να αναβάλλεις εκείνο το ταξίδι που ονειρεύεστε.


Καταλαβαίνεις φυσικά, ότι τα ταξίδια δεν μπορούν να είναι τα ίδια όπως και πριν, που ήσουν/ήσαστε ανέμελοι και γυρίζατε τον κόσμο χαλαρά χωρίς πολλή οργάνωση ή έγνοιες. Δεν λέμε ότι το ταξίδι με μωράκια είναι «παιχνιδάκι». Χρειάζεται οργάνωση, καλή προετοιμασία και ευελιξία στα απρόοπτα που σίγουρα θα συμβούν. Όλα αυτά που θα κερδίσετε όμως όσον αφορά τον δεσμό σας και τις μαγικές στιγμές που θα έχετε να θυμάστε, θα σας κάνουν να λέτε ότι άξιζε με χίλια!



Πάμε να δούμε, όμως, ποια νέα δεδομένα πρέπει να έχεις κατά νου:

Από ποια ηλικία μπορεί να ταξιδέψει;


Αυτό θα το καθορίσει ο παιδίατρος. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να συμπληρώσει τους τρεις μήνες ζωής για να είναι πιο έτοιμο το ανοσοποιητικό του να διαχειριστεί τα μικρόβια που υπάρχουν στο αεροπλάνο.



Διαβατήριο/ταυτότητα


Αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, το μωρό σου ανεξαρτήτου ηλικίας, χρειάζεται τα απαραίτητα έγγραφα. Φρόντισε λοιπόν να μάθεις την διαδικασία έγκαιρα επειδή δεν εκδίδονται από την μια μέρα στην άλλη.



Τι θα βάλω στην βαλίτσα;


Όπως φαντάζεσαι η καλή οργάνωση όσων θα πάρεις μαζί για τις ανάγκες του μωρού είναι καθοριστική! Ο χώρος δεν είναι μεγάλος άρα πρέπει να σκεφτείς έξυπνα. Πάνες, μωρομάντηλα, ρουχαλάκια, κρέμες, φάρμακα για ώρα ανάγκης (σε συσκευασίες κάτω των 100ml), τροφές, μπιμπερό, πιπίλες, παιχνίδια. Γενικά σκέψου τι χρησιμοποιεί το μωρό σου ακριβώς σε ένα 24ωρο και είσαι καλυμμένη.



Το καρότσι πώς μεταφέρεται;


Στις πτήσεις το κάθε παιδί δικαιούται τη μεταφορά ενός καροτσιού δωρεάν! Αρκεί το καρότσι σου να είναι το λεγόμενο «μπαστούνι», να είναι δηλαδή ένα κομμάτι και να διπλώνει όλο μαζί. Μπορείς να το έχει μέχρι την πόρτα του αεροσκάφους, όπου το προσωπικό θα το πάρει και θα το τοποθετήσει στην αποθήκη αποσκευών για να σου το δώσει όταν προσγειωθείτε.



Τι θα κάνω αν φοβηθεί ή δεν νιώθει καλά κατά την πτήση;


Αυτό είναι που φοβίζει και αγχώνει τους παραπάνω γονείς και βασικά για αυτό αποφεύγουν ίσως τα ταξίδια. Αν μιλάμε για την στιγμή της απογείωσης/προσγείωσης, το παιδί ίσως νιώσει ενόχληση στα αυτιά. Εκείνη την φάση μπορείτε να του δώσετε την πιπίλα του, λίγο νεράκι ή το γάλα του, ώστε η κατάποση να βοηθήσει να ξεβουλώσουν τα αυτιά του. Καλού κακού έχε μαζί σου ένα παυσίπονο κατάλληλο για την ηλικία του. Πάρε μαζί στην τσάντα που θα έχεις μέσα στο αεροπλάνο το αγαπημένο του παιχνίδι για να απασχοληθεί ή και κάτι καινούργιο που θα του το κάνεις έκπληξη εκείνη την ώρα για να το συναρπάσεις και να του αποσπάσεις την προσοχή.



Θέση μωρού στο αεροπλάνο


Μέχρι 2 ετών τα παιδιά ταξιδεύουν με ένα μειωμένο αντίτιμο στο αεροπλάνο εφόσον κάθονται στην αγκαλιά του γονιού και δεν καταλαμβάνουν άλλη θέση. Το πλήρωμα του αεροπλάνου θα σου δώσει μια ειδική ζώνη την οποία θα σε βοηθήσει να προσαρμόσεις πάνω στη ζώνη του καθίσματός σου για το μωρό σου. Μπορείς φυσικά, εάν το προτιμάς, να πληρώσεις κανονικό εισιτήριο για ανεξάρτητη θέση.



Και αν κλαίει ή γκρινιάζει;


Μην αγχώνεσαι ότι θα ενοχλήσει τους υπόλοιπους επιβάτες αν ξαφνικά κλαίει ή γκρινιάζει. Υπάρχει γενικά κατανόηση από τους υπόλοιπους όταν υπάρχουν παιδάκια στο αεροπλάνο. Αν συμβεί, πάρε το μωρό αγκαλιά και δώσε του το αγαπημένο του παιχνίδι ή αντικείμενο για να νιώσει ασφάλεια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page