top of page

Ξεχνάς και εσύ πολύ μετά την εγκυμοσύνη; Αυτός είναι ο λόγος!


Μήπως από τότε που έμεινες έγκυος έχεις κενά μνήμης, τα οποία δεν υποχώρησαν ούτε τώρα που γέννησες; Μην ανησυχείς, είναι φυσιολογικό!



Πώς επηρεάζεται η μνήμη της γυναίκας κατά την κύηση;


Όταν το ζεις είναι λογικό να αναρωτιέσαι αν συμβαίνει κάτι που πρέπει να σε ανησυχήσει. Μιλώντας όμως με άλλες μανούλες, θα δεις ότι θα βρεις πολλές που βιώνουν το ίδιο. Οι περισσότερες αναφέρουν ότι ξεχνούν που έχουν έβαλαν αντικείμενα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, χάνουν εύκολα τον ειρμό τους ή ξεχνούν τι ήθελαν να κάνουν.


Μιλώντας με αριθμούς, για να δεις ότι δεν είσαι μόνη, περίπου το 50% με 80% των γυναικών αναφέρουν ότι παρατηρούν κενά μνήμης ή προβλήματα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά από αυτήν.


Αυτό συμβαίνει λόγω των αλλαγών που υφίσταται ο εγκέφαλος της μέλλουσας μαμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνες κατέληξαν ότι τα κενά μνήμης κατά την κύηση θεωρούνται φυσιολογικά και παρατηρούνται κυρίως από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μετά. Πρόκειται, δηλαδή, για μία παροδική κατάσταση. Να υπολογίζεις ότι η πλήρης λειτουργία της μνήμης επανέρχεται περίπου τρεις μήνες μετά τη γέννα. Αν περάσει κατά πολύ αυτό το χρονικό διάστημα, καλύτερα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.



Το φαινόμενο «momnesia»: Συμπτώματα & τι το προκαλεί.


Αναλυτικά, αυτή η κατάσταση γνωστή ως «momnesia» (δηλαδή απώλεια μνήμης της μαμάς», οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ορμονών και συγκεκριμένα προγεστερόνης, η οποία προκαλεί επίσης πονοκεφάλους, κόπωση και μεταπτώσεις στη διάθεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εγκέφαλος φαίνεται να λειτουργεί διαφορετικά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αφού αυξάνεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου στο κομμάτι που σχετίζεται με τα συναισθήματα.


Πιθανές αιτίες για αυτή την απώλεια μνήμης θεωρούνται και το άγχος που είναι φυσικό να αισθάνεται μια γυναίκα για τον τοκετό αλλά και για τις αλλαγές που θα φέρει στην ζωή της ο ερχομός ενός παιδιού. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει επίσης την μητέρα, που λόγω κούρασης, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να συγκρατήσει πληροφορίες που στο παρελθόν της ήταν πιο εύκολο.


Αυτό που θα ακούσεις συχνά ως «pregnant brain» όντως υπάρχει. Η χωρική μνήμη, δηλαδή η μνήμη που μας λέει που βάλαμε κάτι ή πού αφήσαμε τα κλειδιά μας, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Πολύ σημαντικά επηρεάζονται και οι ορμόνες οι οποίες με την σειρά τους επηρεάζουν τους νευρώνες που σχετίζονται με τον ιππόκαμπο στον εγκέφαλο. Υπάρχουν βέβαια και οι ψυχολογικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.




Πώς να το διαχειριστείς για πιο εύκολη καθημερινότητα


Καταρχάς μην ανησυχείς και μην πιέζεις τον εαυτό σου! Αν πιεστείς, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και η επαναφορά της μνήμης θα καθυστερήσει περισσότερο.



Για να το διαχειριστείς όσο συμβαίνει θα ήταν βοηθητικό:

  • Να γράφεις σε λίστα αυτά που θες να θυμηθείς και όσα θες να κάνεις.

  • Να βάζεις υπενθυμίσεις/ειδοποιήσεις στο κινητό σου για να αισθανθείς μεγαλύτερη ασφάλεια.

  • Να εντάξεις στην διατροφή σου τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου. Τέτοιες τροφές είναι οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.


Σύμφωνα με μελέτες λοιπόν, η μητέρα είναι λες και παραιτείται συνειδητά από έξτρα πληροφορίες που συνδέονται με τον νέο της ρόλο, για να προετοιμάσει το μυαλό της να δεθεί καλύτερα με το μωράκι της!


Άρα, χαλάρωσε και μην αγχώνεσαι που η μνήμη σου παίζει παιχνίδια. Θα επανέλθει όταν το μυαλό σου και το σώμα σου είναι έτοιμα. Προς το παρόν, απόλαυσε τον δεσμό που χτίζεις με το μικρό σου.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page