top of page

«Αν με αγαπάς, θα το φας όλο», «Άλλα παιδάκια πεινάνε». Όχι εκβιασμοί για να φάει το παιδί

Σίγουρα σας έχει τύχει να προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας να καταναλώσει όλο το φαγητό μέσα στο πιάτο του, ενώ εκείνο αρνείται.



Γράφει η Άννα Κορτέση

Διαιτολόγος & Κλινικός Διατροφολόγος


Αν και θεωρείται δυσάρεστο, εντούτοις δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τους γονείς να υπερεκτιμούν την ποσότητα φαγητού που μπορεί να καταναλώσει ένα παιδί.


Πολλές φορές μάλιστα κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια κι έτσι σερβίρουμε υπερβολικές μερίδες στα παιδιά. Ως αποτέλεσμα, εκείνα δεν μπορούν να αδειάσουν το πιάτο τους αγόγγυστα κι έτσι αρνούνται να φάνε περισσότερο από όσο αντέχουν.


Φυσικά, είναι διαφορετικό να καταναλώνει ένα παιδί σχεδόν όλη την ποσότητα φαγητού που του έχουμε σερβίρει και να αφήνει κάποιες μπουκιές.


Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε τέτοια περίπτωση και δεν αξίζει καν να πιέζουμε το παιδί να φάει την τελευταία μπουκιά, με δικαιολογία πως «αυτή είναι η δύναμή του» και άλλα τέτοια.



Πότε να ανησυχήσετε όντως


Αντιθέτως, πρέπει να ανησυχήσουμε όταν το παιδί δεν παίρνει βάρος και νιώθει άτονο και χωρίς καθόλου δύναμη μέσα στην ημέρα. Αυτό είναι σημάδι πως το παιδί δεν τρέφεται σωστά και πως πρέπει να αλλάξετε το διαιτολόγιό του δραστικά.



Προσοχή στις αντιδράσεις σας! Η πίεση και η ένταση θα χειροτερέψουν τα πράγματα


Είναι καθοριστικός ο τρόπος αντιμετώπισης του παιδιού που αντιδρά στην κατανάλωση τροφής. Αν το πιέσουμε και δημιουργήσουμε αρκετή ένταση, είναι λογικό να επιφέρουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε.


Επομένως, δεν πρέπει να αντιδρούμε αν δούμε το παιδί να μην έχει επιθυμία να καταναλώσει όλο του το φαγητό. Αντίθετα, πρέπει να του δείξουμε πως σεβόμαστε την επιθυμία του και πως θα έχουμε έτοιμο κάποιο υγιεινό γεύμα ή σνακ για να καλύψει τις ανάγκες του αργότερα μέσα στην ημέρα.


Αν συνδυάσουμε την τροφή μονάχα με θετικά συναισθήματα, τότε είναι σίγουρο πως και το παιδί θα εκτιμήσει τη διαδικασία του φαγητού περισσότερο σταδιακά. Χρειάζεται υπομονή και καλή διάθεση!



Όχι στον ψυχολογικό εκβιασμό!


Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί είναι να προσπαθήσετε να το εκβιάσετε ψυχολογικά, έτσι ώστε να καταναλώσει όλο του το φαγητό. «Κάντο για μένα», «Αν με αγαπάς, θα το φας όλο το μεσημεριανό σου», «Άλλα παιδάκια πεινάνε» είναι μερικές από τις δικαιολογίες που σκαρφιζόμαστε, έτσι ώστε να μεταπείσουμε το παιδί και να το ωθήσουμε να τελειώσει όλο του το φαγητό.


Ωστόσο, αυτή η συνταγή συνήθως κάνει το παιδί να νιώθει άσχημα κι έτσι μακροπρόθεσμα αναπτύσσει ενοχικά σύνδρομα σε σχέση με την τροφή του.


Όπως καταλαβαίνετε, πολλές φορές οι προσδοκίες των ενηλίκων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καλύτερα θα ήταν να αφήσετε το παιδί να επιλέξει μόνο του πότε και πόσο θα φάει, μιας και όταν πεινάσει θα αναζητήσει τροφή χωρίς κανέναν ενδοιασμό.


Με την ενίσχυση της ελευθερίας τους, τα παιδιά αναλαμβάνουν ευθύνη για την κάλυψη των αναγκών τους κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σας χαροποιεί!





Μπορείτε να επικοινωνήσετε

με την Άννα Κορτέση:


Ιστοσελίδα:


Στο Facebook:


Στο Instagram:


Email:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page