top of page

Από ποιον εξαρτάται το φύλο του παιδιού: Από τη μαμά ή από τον μπαμπά;

Το φύλο του μωρού καθορίζεται από το γενετικό του υλικό, δηλαδή το DNA του.

Το ανθρώπινο γενετικό υλικό είναι οργανωμένο σε σωματίδια, που ονομάζουμε χρωμοσώματα και μας δίνουν όλες τις πληροφορίες για την ορθή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.


Η εξέταση των χρωμοσωμάτων προϋποθέτει την απεικόνισή τους σε έναν ειδικό πίνακα, τον λεγόμενο καρυότυπο.


Μέσα σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο εντοπίζονται 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Τα 22 από τα 23 ζεύγη αποτελούνται από όμοια μεταξύ τους χρωμοσώματα που ονομάζονται Αυτοσωμικά Χρωμοσώματα. Το φύλο του ανθρώπου καθορίζεται από το 23ο ζεύγος χρωμοσωμάτων, τα οποία ονομάζονται Φυλετικά Χρωμοσώματα (το μεγαλύτερο ονομάζεται χρωμόσωμα Χ και το μικρότερο χρωμόσωμα Υ).


Αν στον καρυότυπο ενός ατόμου έχουμε ένα Χ χρωμόσωμα και ένα Υ χρωμόσωμα (καρυότυπος ΧΥ) τότε το φύλο του είναι άρρεν.


Αν στον καρυότυπο ενός ατόμου έχουμε 2 Χ χρωμοσώματα (καρυότυπος ΧΧ), τότε το φύλο του είναι θήλυ.


Η παραγωγή και ωρίμανση των σπερματοζωαρίων πραγματοποιούνται στους όρχεις. Ώριμα σπερματοζωάρια απελευθερώνονται στον κόλπο της γυναίκας μετά από την εκσπερμάτωση.


Αντίθετα με τον άντρα, που είναι σε θέση να παράγει καινούργια σπερματοζωάρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, η γυναίκα στη γέννησή της έχει συγκεκριμένο αριθμό ανώριμων ωαρίων αποθηκευμένα στις ωοθήκες της. Τα ανώριμα αυτά ωάρια δημιουργήθηκαν, όσο η γυναίκα ήταν ακόμη έμβρυο.


Σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο ένα από τα ανώριμα ωάρια φθάνει τελικά στην πλήρη ωρίμανση και απελευθερώνεται με την ωοθυλακιορρηξία.


Τόσο τα ωάρια, όσο και τα σπερματοζωάρια έχουν το ήμισυ του γενετικού υλικού υπολοίπων κυττάρων του σώματος. Συγκεκριμένα, ο κάθε γαμέτης φέρει ένα χρωμόσωμα από το κάθε ζεύγος χρωμοσωμάτων.


Αν μία γυναίκα έρθει σε επαφή στις γόνιμες ημέρες της το ωάριο που θα απελευθερωθεί «συναντάται» και «ενώνεται» με ένα σπερματοζωάριο μέσα στη σάλπιγγα και γονιμοποιείται, οπότε και σχηματίζεται το αρχικό κύτταρο, από το οποίο θα προέλθουν όλα τα κύτταρα του σώματος, το ζυγωτό.


Με το σχηματισμό του ζυγωτού τα χρωμοσώματα, που προέχονται από τη μητέρα, ενώνονται με τα όμοιά τους, που προέρχονται από τον πατέρα. Έτσι σχηματίζονται τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, που συναντάμε σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο.


Επομένως, σε κάθε ζεύγος χρωμοσωμάτων, το ένα είναι μητρικής προέλευσης και το άλλο πατρικής προέλευσης.


Τα ωάρια περιέχουν αποκλειστικά Χ χρωμοσώματα, ενώ τα μισά σπερματοζωάρια περιέχουν Χ χρωμόσωμα και τα άλλα μισά Υ χρωμόσωμα.


Συμπερασματικά


Αν ένα ωάριο, το οποίο πάντα περιέχει Χ χρωμόσωμα, ενωθεί με ένα σπερματοζωάριο, που περιέχει Χ χρωμόσωμα, το έμβρυο που θα δημιουργηθεί, θα είναι κοριτσάκι.


Αν ένα ωάριο, ενωθεί με ένα σπερματοζωάριο, που περιέχει Υ χρωμόσωμα, το έμβρυο που θα προκύψει, θα είναι αγοράκι.


Κατά συνέπεια, για το φύλο του μωρού «φταίει» ο πατέρας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page