top of page

Γιατί τα κορίτσια μιλάνε πιο νωρίς από τα αγόρια;

Έρευνες δείχνουν ότι τα κορίτσια αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες νωρίτερα από τα αγόρια. Αν και τονίζουμε ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ομιλίας, με το φύλο να έχει μόνο μια μικρή επιρροή.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καθυστέρηση στην ομιλία σε σχέση με τα κορίτσια.


Έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι τα κορίτσια αρχίζουν να μιλούν κατά μέσο όρο έναν μήνα νωρίτερα από τα αγόρια και ότι κατά μέσο όρο, το λεξιλόγιό τους είναι πλουσιότερο σε σχέση με των αγοριών.


Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ταχύτητα με την οποία αποκτώνται και αναπτύσσονται οι γλωσσικές δεξιότητες:


Το γονίδιο της ομιλίας


Οι επιστήμονες μελετούν ένα γονίδιο που ονομάζεται FOXP2, το οποίο ανακάλυψαν ότι αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξης του λόγου. Έχουν γίνει πολλές μελέτες, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, που επιβεβαίωσαν ότι το «γονίδιο της ομιλίας» (FOXP2) βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα στις γυναίκες. Αν και αυτό πιθανότατα έχει κάποιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του λόγου, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι δύσκολο να διαχωριστεί η φύση από την ανατροφή κατά τη μελέτη της ανάπτυξης των παιδιών.


Περιβάλλον


Κατά την εξέταση των αναπτυξιακών διαφορών μεταξύ των φύλων, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος της ανατροφής ή των περιβαλλοντικών παραγόντων. Κι αυτό γιατί, ακόμα και σήμερα, η πλειονότητα των ανθρώπων (στις περισσότερες περιπτώσεις υποσυνείδητα) αλλάζει τη συμπεριφορά και την επικοινωνία τους ανάλογα με το αν αλληλεπιδρούν με άνδρα ή γυναίκα.

Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί ενήλικες θα επικεντρωθούν σε δεξιότητες που πιστεύουν ότι αποτελούν μέρος της ταυτότητας φύλου του παιδιού τους: Για παράδειγμα, θα ενθαρρύνουν ένα αγόρι να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο κι ένα κορίτσι με το χορό ή τη ζωγραφική. Ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουν οι γονείς στο παιχνίδι με τα παιδιά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους. Εξαιτίας αυτού, είναι αδύνατο να μελετηθούν οι βιολογικές διαφορές στην ανάπτυξη της ομιλίας και της γλωσσικής ικανότητας χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ρόλος των περιβαλλοντικών επιρροών.


Ορμόνες


Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τις νευρολογικές και γνωστικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εστιάζοντας στον ρόλο των ορμονών. Σε γενικές γραμμές, τα οιστρογόνα έχουν συνδεθεί με ενισχυμένες λεκτικές και κοινωνικές δεξιότητες καθώς και με την προώθηση της ανάπτυξης ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη της γλώσσας. Αυτές οι μελέτες συμπέραναν επίσης ότι η τεστοστερόνη έχει αντίθετα αποτελέσματα καθώς επηρεάζει λειτουργίες εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη και την ενσυναίσθηση στα παιδιά.


Με πληροφορίες από το greatspeech.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page