top of page

Γιατί τα μωρά σταματούν το κλάμα μόλις σηκωθούμε όρθιοι

Μάλλον θα το έχεις ζήσει και εσύ και αναρωτιέσαι γιατί το μικρό σου κλαίει ασταμάτητα και μόλις σταθείς όρθια, ησυχάζει μαγικά. Κι όμως, η επιστήμη λέει ότι δεν είναι τυχαίο.



Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, υπάρχει απάντηση στο γιατί το μωρό σας κλαίει όταν καθίσετε, σταματά μόλις σηκώνεστε. Όχι, δεν είναι απλά ιδιοτροπία του μωρού σας, ούτε θέλει να σας δυσκολεύει.



Η έρευνα υποστηρίζει ότι:


Το μωρό ηρεμεί στην αγκαλιά της μητέρας του και νιώθει ασφάλεια όταν εκείνη είναι όρθια και το έχει αγκαλιά γιατί το «προστατεύει από τον κίνδυνο».


Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους καρδιακούς παλμούς μωρών τα οποία οι γονείς κουβαλούσαν στα χέρια και περπατούσαν, μωρών που κρατούσαν αγκαλιά και κάθονταν και μωρών που άφηναν στο κρεβατάκι τους.


Η επιστήμη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όντως τα μωρά είναι πιο ήρεμα όταν οι γονείς τα κρατούν αγκαλιά και περπατούν!


«Τα νεογέννητα κάτω των 6 μηνών, τα οποία τα κρατούσαν αγκαλιά χωρίς να κάθονται σταμάτησαν οικειοθελώς την κίνηση και το κλάμα τους, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση των καρδιακών παλμών τους», τόνισαν οι ερευνητές.


«Αυτό μπορεί να είναι εξουθενωτικό για τους γονείς, αλλά, πιθανότατα, δείχνει κάποιο σημάδι εξέλιξης». «Οι ήρεμες αντιδράσεις του μωρού, ίσως αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης του μωρού και της μητέρας σε περίπτωση ανάγκης», προσέθεσαν οι επιστήμονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page