top of page

Εξαντλημένοι γονείς με πονοκέφαλο; Συμβουλές ανακούφισης

Τα ενοχλητικά συμπτώματα από την ημικρανία δεν σταματούν επειδή γίνατε γονείς και έχετε μωρό ή μωρά στο σπίτι… Υπάρχουν όμως κάποιες «στρατηγικές» που ίσως βοηθήσουν.

Όχι μόνο δεν υποχωρούν τα συμπτώματα λόγω της κατάστασης, αλλά αντίθετα η κούραση και η φασαρία μπορούν να επιδεινώσουν τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία που αντιμετωπίζετε.


Έτσι, αν είσαι γονιός που υποφέρει από χρόνιους πονοκεφάλους, ή αν απλά έτυχε είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πώς μπορείς να διαχειριστείς το επεισόδιο αλλά ταυτόχρονα να φροντίσεις και το μικρό σου.


Έγκαιρη αντιμετώπιση των ύποπτων συμπτωμάτων


Για να αποφύγετε μια κρίση ημικρανίας, είναι καλύτερο να την αντιμετωπίσετε πριν ο πόνος χτυπήσει. Αλλά πώς μπορείτε να ξέρετε πότε έρχεται μια κρίση; Οι περισσότεροι άνθρωποι με ημικρανία εμφανίζουν συμπτώματα κατά την πρώτη φάση της κρίσης.


Αυτή η «προ-κεφαλαλγία» προκαλεί συνήθως συμπτώματα όπως ασυνήθιστες λιγούρες ή συντριπτική κόπωση. Το να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε αυτή τη φάση είναι σημαντικό, διότι, αν αντιμετωπίσετε μια κρίση κατά τη διάρκειά της, μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε την επόμενη φάση, που είναι η φάση του πονοκεφάλου. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι το χασμουρητό, οι αλλαγές στη διάθεση, η ευαισθησία στο φως και τον ήχο, η ναυτία και η μυϊκή δυσκαμψία (ιδίως στον αυχένα και τους ώμους), σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας.


Ο αυχένας είναι «κλειδί»


Προσέξτε τον αυχένα σας για να προλάβετε την ημικρανία. Το να είσαι γονέας είναι πολύ απαιτητικό και σωματικά. Περισσότερο από όσο περιμένατε. Από τον θηλασμό μέχρι το κούνημα του μωρού, μπορούν να κάνουν το κεφάλι και τον αυχένα σας να πονάνε. Και ενδεχομένως να προκαλέσουν ημικρανία.


Οποιοδήποτε είδος καταπόνησης μπορεί δυνητικά να προκαλέσει το ινιακό νεύρο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, το οποίο μπορεί να διεγείρει το κύριο νεύρο που εκδηλώνει τον πόνο της ημικρανίας.


Για να καταπραΰνετε τον πονεμένο αυχένα, μπορείτε να τεντώνετε τον αυχένα και τους ώμους σας μερικές φορές την ημέρα. Η εφαρμογή θερμότητας στον αυχένα σας ή ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αυτοφροντίδα


Η στέρηση ύπνου είναι μια κοινή αιτία ημικρανίας. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να την αποφύγετε κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων της ζωής του μωρού σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε σε δίωρα διαστήματα, ώστε να μπορείτε να περάσετε έναν πλήρη κύκλο ύπνου και να ξυπνάτε με περισσότερη αποκατάσταση.


Με ένα νέο μωρό στο σπίτι, είναι εύκολο να επικεντρωθείτε τόσο πολύ σε αυτό που ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Δεν είναι εγωιστικό να σκέφτεστε και τις ανάγκες σας. Να θυμάστε ότι ο γονιός που νιώθει καλά ο ίδιος, είναι καλύτερος και για το παιδί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page