top of page

Εύκολος οδηγός: Αναλυτικά τι να τρώει το παιδί για να μην αρρωσταίνει συχνά!

Τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε διατροφικά συστατικά, καθώς αναπτύσσονται διαρκώς και κάθε έλλειψη στη διατροφή τους μεταφράζεται σε μελλοντικά προβλήματα υγείας. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην στερείται κάτι το παιδί σε σχέση με τη διατροφή του.


Γράφει η Άννα Κορτέση

Διαιτολόγος & Κλινικός Διατροφολόγος


Ας δούμε αναλυτικότερα τις βιταμίνες και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που επιβάλλεται να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο του κάθε παιδιού.


Έτσι θα γνωρίζουμε με σαφήνεια πώς πρέπει να δομήσουμε ένα υγιεινό κι ευχάριστο διαιτολόγιο για τα παιδιά μας. Η σωστή διατροφή θα αποτελέσει το καλύτερο όπλο κατά της έλλειψης ενέργειας και κατά των ασθενειών που τα ταλαιπωρούν συχνά.


Πρώτα απ’ όλα, η Βιταμίνη Α είναι αναγκαία στην σωστή ανάπτυξη της όρασης και βρίσκεται σε πολλά πορτοκαλόχρωμα λαχανικά και φρούτα. Δώστε στο παιδί καρότα και γλυκοπατάτες, ώστε να εξασφαλίσετε ιδανικά επίπεδα όρασης και φυσικά σωστή ανάπτυξη κι άμυνα κατά των λοιμώξεων.


Συνεχίζοντας, το σύμπλεγμα Βιταμινών Β αποτρέπει την αναιμία και βοηθά στη δύναμη και την ευεξία. Προσφέρετε στο παιδί πράσινα φυλλώδη λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως, ψάρι και ποιοτικά γαλακτοκομικά τρόφιμα και κοιμηθείτε ήσυχοι για τη διατροφή που ακολουθεί.


Η Βιταμίνη C είναι γνωστή σε όλους μας για τις ευεργετικές ιδιότητές της και γι’ αυτό είναι απαραίτητη και στα παιδιά. Για να μην ανησυχείτε σχετικά με κρυολογήματα κι άλλες λοιμώξεις, εντάξτε στη διατροφή των παιδιών πορτοκάλια και φράουλες, πιπεριές και μπρόκολο.


Τέλος, η Βιταμίνη D συμβάλλει στα γερά δόντια και οστά, όπως και στην καλή ποιότητα του δέρματος. Τα δημητριακά και το γάλα βοηθούν στην πρόσληψη ικανής ποσότητας αυτής της βιταμίνης, όπως και ο τόνος.


Επιπρόσθετα, ο οργανισμός των παιδιών έχει ανάγκη κι άλλες θρεπτικές ουσίες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.


Για παράδειγμα, το ασβέστιο εξασφαλίζει γερά οστά κι αποτρέπει μελλοντικά προβλήματα σε σχέση με την κίνηση. Ασβέστιο υπάρχει άφθονο στα γαλακτοκομικά και στους ξηρούς καρπούς.


Εκτός από ασβέστιο, ο ψευδάργυρος βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βρίσκεται στα φασόλια και σε ορισμένα δημητριακά.


Το μαγνήσιο προσφέρει ενέργεια κι ευεξία στον οργανισμό κι επομένως πρέπει να ενταχθούν σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο για παιδιά το αναποφλοίωτο ρύζι και τα αμύγδαλα.


Το κάλιο είναι σημαντικό στη διάπλαση και καλή λειτουργία των μυών. Με τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφών όπως η μπανάνα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ουσίες για την ανάπτυξή τους, ενώ απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση των φρούτων.


Ο σίδηρος είναι αναγκαίος για την καλή υγεία του κάθε παιδιού. Πέρα από τις φακές, το σπανάκι και το μπρόκολο, σίδηρος υπάρχει σε φυλλώδη λαχανικά και σε άλλα όσπρια, στο μοσχάρι και σε ειδικά δημητριακά.


Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, μπορούμε να φροντίσουμε ώστε το παιδί μας να τρέφεται υγιεινά και να μην στερείται τα πολύτιμα στοιχεία που το κρατούν υγιές, ευδιάθετο και γεμάτο ενέργεια!





Μπορείτε να επικοινωνήσετε

με την Άννα Κορτέση:


Ιστοσελίδα:


Στο Facebook:


Στο Instagram:


Email:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page