top of page

Η γονιμότητα μετά τα 35 έτη - Πόσες είναι οι πιθανότητες σύλληψης

Πάρα πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια αποκτούν παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια σε αυτές τις ηλικίες είναι εύκολη. Καλό είναι να έχουμε υπόψη, αν φυσικά μας ενδιαφέρει να κάνουμε παιδάκια, ότι η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να φθίνει μετά τα 25.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες κάτω των 25 ετών έχουν 25% πιθανότητα σύλληψης ανά κύκλο σε σύγκριση με 15% μεταξύ των γυναικών ηλικίας 35 και 39 ετών. Το ποσοστό πέφτει στο 5% μέχρι την ηλικία των 40 ετών.


Η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών και ακόμα περισσότερο μετά τα 35 έτη.


Αντίθετα, η ανδρική γονιμότητα είναι ακμαία μέχρι και την ηλικία των 40 έτών με σημαντική φθίνουσα πορεία μετά τα 46 έτη.


Όσο μεγαλύτεροι είστε εσείς και ο σύντροφός σας, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να συλλάβετε. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.


Γιατί μειώνεται η γονιμότητα μετά τα 35;


Κατά τη γέννηση, οι ωοθήκες μιας γυναίκας έχουν 1 με 2 εκατομμύρια ωάρια. Από την εφηβεία και μετά αριθμός των ωραρίων συνεχώς μειώνεται. Τα ωάρια γερνούν όπως και ο άνθρωπος, και τα μεγαλύτερα ωάρια δεν γονιμοποιούνται τόσο εύκολα. Παρόλα αυτά χρειάζεται μόνο ένα για την επίτευξη της εγκυμοσύνης!


Για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης, γενικά, είναι σημαντικό τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να έχετε υγιές βάρος, να αποφεύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα -ακόμα και το παθητικό.


Για πρόληψη, συζητήστε με τον γιατρό σας τις επιλογές σας


Αν θέλετε να γίνετε μαμά και δεν θέλετε να πιέζεστε από τόσο αυστηρά χρονικά πλαίσια, καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας τρόπους να διατηρήσετε τη γονιμότητά σας για περισσότερο χρόνο, όπως είναι για παράδειγμα η κρυοσυντήρηση ωαρίων και άλλες ιατρικές τεχνικές για τις οποίες κατάλληλος είναι να σας ενημερώσει μόνο ο γιατρός σας.


Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η απόκτηση παιδιού σε προχωρημένη ηλικία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εφικτή χάρη στις εξελίξεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία επιτρέπει τη λήψη και κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων ώστε να διατηρείται η γονιμοποιητική ικανότητα για μελλοντική χρήση όταν αυτό είναι απαραίτητο ή επιθυμητό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page