top of page

Θέματα γονιμότητας; Η μελατονίνη ίσως βοηθήσει

Έρευνα δείχνει ότι τα υγιή επίπεδα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσουν στη γονιμότητα. Αν αντιμετωπίζετε θέματα με τη γονιμότητα, θα ήταν καλό να εξετάσετε και αυτόν τον παράγοντα.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν μελατονίνη για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους. Παραδόξως, ωστόσο, έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ της μελατονίνης και της γονιμότητας.


Ας δούμε αρχικά τι είναι η μελατονίνη


Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο και φτάνει στη μέγιστη παραγωγή της κατά τη μέση της νύχτας, δηλαδή στον βαθύ ύπνο. Βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας και είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την υγεία των κυττάρων σας.


Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα παράγει και απελευθερώνει περισσότερη μελατονίνη από ό,τι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Το τεχνητό φως από τον υπολογιστή, το tablet, την τηλεόραση ή το τηλέφωνό σας μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα σας.


Η σχέση της με τη γονιμότητα


Έρευνα δείχνει ότι τα υγιή επίπεδα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσουν στη γονιμότητα και γενικότερα την υγιή εγκυμοσύνη για ορισμένες γυναίκες.


Γιατί συμβαίνει αυτό; Εκτός από την υποστήριξη του ξεκούραστου ύπνου, η μελατονίνη έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι σαν φύλακες μέσα στο σώμα. Προστατεύουν τα κύτταρα (συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων) και τα διατηρούν υγιή. Έτσι, ως αντιοξειδωτικό, η μελατονίνη συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων, ενώ ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ποιότητας των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.


Συμβουλές για πιο υγιή επίπεδα μελατονίνης


Φως του ήλιου: Η έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη υγιών κιρκάδιων ρυθμών και του ποιοτικού ύπνου το βράδυ.


Ρουτίνα ύπνου: Αποφύγετε τα έντονα φώτα και περιορίστε την τηλεόραση, τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή πριν τον ύπνο.


Τα οφέλη στο σύνδρομο πολυκυτικών ωοθηκών


Έρευνα επίσης αναφέρει ότι η μελατονίνη μπορεί να συμβάλει στην προώθηση υγιών εμμηνορροϊκών κύκλων σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο έχει φανεί ότι βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των ωοκυττάρων.


Τροφές για την υποστήριξη της παραγωγής μελατονίνης


Γάλα, Φιστίκια Αιγίνης, Βύσσινα, Λιπαρά ψάρια, Ρύζι, Goji Berries, Βρώμη, Μανιτάρια, Καλαμπόκι, Μπανάνα.


Προσοχή! Συζητήστε το με τον γιατρό σας: Πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Η μελατονίνη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάθε γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος. Η χαμηλή δόση μελατονίνης φαίνεται ασφαλής και μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένες γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Ο γιατρός σας θα σας πει εάν η μελατονίνη θα είναι κατάλληλη για εσάς ή τον σύντροφό σας και πόση ποσότητα πρέπει να πάρετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page