top of page

Μικρά μυστικά για να επιλέγει το παιδί υγιεινά σνακ - Απαντά διατροφολόγος

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα σε σχέση με τη διατροφή των παιδιών τους είναι η σωστή επιλογή των καθημερινών σνακ που καταναλώνει το παιδί.


Γράφει η Άννα Κορτέση

Διαιτολόγος & Κλινικός Διατροφολόγος


Όλα τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια ενδιάμεσα στα γεύματα και κάτι που θα τα κρατήσει από το να φάνε υπερβολικά αργότερα. Ανεξάρτητα από το βάρος του παιδιού, είναι απαραίτητο να υπάρχουν σνακ που καταναλώνονται μέσα στην ημέρα. Το μεγάλο ερωτηματικό όμως βρίσκεται στην ιδανική επιλογή αυτών των σνακ!


Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας φανούν θαυματουργές, όσον αφορά στην επιλογή των σνακ που δίνετε στο παιδί σας. Μην ξεχνάτε ότι η διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας θα το οδηγήσει στις σωστές επιλογές αναφορικά με τη διατροφή του στο μέλλον.


Έτσι, είναι σημαντικό κεφάλαιο στον τομέα της σωστής διατροφής να:


· Οργανώνουμε σαφές πρόγραμμα: Είναι σημαντικό να κατανοήσει το παιδί πως τα σνακ δεν είναι απεριόριστα. Αντιθέτως, πρέπει να δίνονται σαφώς μέσα στην ημέρα και με μέτρο. Δεκατιανό κι απογευματινό είναι απαραίτητα σνακ, ενώ ένα σνακ μπορεί να προσφέρεται πριν τον ύπνο. Σαφώς καθορισμένες πρέπει να είναι και οι ποσότητες των σνακ.


· Αποθαρρύνουμε το τσιμπολόγημα: Ως σαφής συνάρτηση προς την προηγούμενη συμβουλή, εξηγούμε στο παιδί πως δεν είναι σωστό να τσιμπολογά μεταξύ των γευμάτων σε υπερβολικό βαθμό. Έτσι, αποφεύγουμε την έλλειψη όρεξης και προωθούμε ένα υγιεινό διαιτολόγιο.


· Κανόνας βουρτσίσματος δοντιών: Ακόμη κι αν το παιδί εκλιπαρεί για ακόμη ένα κομμάτι γλυκό ή μια μπάρα δημητριακών, μετά το βούρτσισμα των δοντιών αυτό είναι απαγορευτικό. Από την στιγμή που μπαίνουμε στη διαδικασία προετοιμασίας για ύπνο, πρέπει να τηρούμε τη ρουτίνα μας.


· Σωστή ενημέρωση: Μην υποτιμάμε τα παιδιά και την ικανότητά τους να καταλάβουν τι είναι καλό για αυτά μακροπρόθεσμα. Πρέπει να τους εξηγήσουμε ποιες είναι υγιεινές επιλογές σνακ και να τα ωθήσουμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με τη θέλησή τους. Έτσι, το παιδί θα έχει μεγαλύτερη δύναμη να αντισταθεί σε πειρασμούς αργότερα, όταν θα έχει δικά του χρήματα κι άπειρα προϊόντα να επιλέξει.


· Είμαστε προετοιμασμένοι: Έχετε οργανώσει ένα καλάθι ή ένα συρτάρι με έτοιμα και γρήγορα σνακ για το παιδί (και για εσάς, γιατί όχι;). Μπάρες δημητριακών κι αποξηραμένα φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί και μαύρη σοκολάτα βολεύουν στη μεταφορά και προσφέρουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.


· Αποφεύγουμε Light Προϊόντα-Junk Food: Μην πέσετε στην παγίδα των προϊόντων light, μιας κι εγκυμονούν κινδύνους υπερκατανάλωσης. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για αεριούχα ποτά ή επεξεργασμένες τροφές που είναι γεμάτες αλάτι και ζάχαρη.


· Διευκολύνουμε την κατανάλωση υγιεινών σνακ: Παραπονιέστε ότι το παιδί σας δεν τρώει γιαούρτι εύκολα ως σνακ; Αν προσθέσετε λίγο μέλι και κανέλα, μαζί με 2-3 καρύδια ψιλοκομμένα, θα δείτε πως το παιδί θα ενθουσιαστεί. Πειραματιστείτε με υγιεινά milkshakes χωρίς ζάχαρη και δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να απολαύσει υγιεινά σνακ.


· Ο κανόνας των φρούτων: Όταν δεν ξέρουμε τι να προσφέρουμε ως σνακ στο παιδί, πάντοτε καταφεύγουμε σε κάποιο φρούτο. Το μήλο και η μπανάνα κάνουν θαύματα, ενώ κανένα παιδί δεν λέει όχι σε μια δροσερή και νόστιμη, πολύχρωμη φρουτοσαλάτα!





Μπορείτε να επικοινωνήσετε

με την Άννα Κορτέση:


Ιστοσελίδα:


Στο Facebook:


Στο Instagram:


Email:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page