top of page

Ξέρεις για τον «ροζ θόρυβο»; Βοηθά πολύ να κοιμάται το μωρό και τον έχεις στο σπίτι!

Για πολλούς νέους γονείς, η αυπνία είναι ένα σημαντικό θέμα που καλούνται να διαχειριστούν. Έτσι αναζητούν τρόπους να διευκολύνουν τη διαδικασία και να αποκτήσουν μια καλύτερη ρουτίνα για αυτούς και τα παιδιά τους. Ίσως οι περισσότεροι να ξέρετε για τον λευκό ήχο, που επίσης βοηθά πολύ. Έχετε ακούσει όμως και για τον «ροζ θόρυβο»;


Τι είναι ο «ροζ ήχος»;


Κι όμως, λευκούς και ροζ ήχους έχουμε όλοι μέσα στο σπίτι μας. Ποιες είναι οι διαφορές λοιπόν ανάμεσα σε λευκό και ροζ θόρυβο;


Λευκός θόρυβος


Το Popular Science περιγράφει τον λευκό θόρυβο ως «ένα σταθερό θόρυβο που βγαίνει ομοιόμορφα σε όλες τις ακουστικές συχνότητες». Ο λευκός θόρυβος είναι ένα μείγμα όλων των ακουστικών συχνοτήτων που ακούγονται με ίση ισχύ, με τον ίδιο τρόπο που διαχέεται και το λευκό φως.


Στην πιο αγνή του μορφή, ο λευκός θόρυβος ακούγεται σαν στατικός στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και έχει την ικανότητα να καλύπτει τις ακουστικές διαταραχές.


Ροζ θόρυβος


Ο ροζ θόρυβος λειτουργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και ο λευκός θόρυβος, αλλά σε πολύ βαθύτερο επίπεδο λόγω του ότι οι χαμηλότερες συχνότητες είναι πιο εμφανείς και ισχυρές.


Όπως λένε οι ειδικοί, «ο ροζ θόρυβος είναι σαν λευκός θόρυβος με λίγο μπάσο. Είναι ένας ήχος "σσς" με ένα χαμηλό βουητό ανάμεικτο, σαν τον απαλό ήχο μιας καταιγίδας».


Λιγότερο σκληρός και πιο ισορροπημένος από τον άχρωμο αντίστοιχό του, ο ροζ θόρυβος εμφανίζεται σε πολλούς φυσικούς ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, καθιστώντας τον ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τα νεογέννητα.


Τα οφέλη του ροζ θορύβου για τα βρέφη


Επειδή ο ροζ θόρυβος θεωρείται πιο καταπραϋντικός από τον λευκό θόρυβο και λιγότερο ενοχλητικός για τα ευαίσθητα αυτιά του μωρού, μπορεί να ενισχύσει τον ύπνο ρυθμίζοντας τα εγκεφαλικά κύματα, με αποτέλεσμα έναν βαθύτερο, πιο ξεκούραστο ύπνο.


Έρευνες έδειξαν επίσης δείξει ότι ο ύπνος με ροζ θόρυβο μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διατήρηση της μνήμης, επομένως θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page