top of page

Παιδιά & ζάχαρη: Οι κίνδυνοι που κρύβει & νόστιμες ιδέες για γλυκά αλλά υγιεινά σνακ

Όλα τα παιδιά λατρεύουν τη ζάχαρη, όπως και οι περισσότεροι ενήλικες! Όμως, υπάρχουν εκτενείς μελέτες που αναδεικνύουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση (και κυρίως η υπερκατανάλωση) της ζάχαρης σε καθημερινή βάση. Αν και είναι πολύ δύσκολο να απορρίψεις κάθε πειρασμό και να αποκλείσεις μια τόσο γλυκιά απόλαυση, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η υπερβολή στην κατανάλωση αυτής της τόσο υψηλά θερμιδικής κατηγορίας τροφών.


Γράφει η Άννα Κορτέση

Διαιτολόγος & Κλινικός Διατροφολόγος


Πού κρύβεται η ζάχαρη;


Μπορεί να νομίζουμε πως δεν καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη καθημερινά, όμως δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλώνουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από αυτήν που θα έπρεπε.

Εκτός από τις κλασικές τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (γλυκίσματα κάθε είδους, παγωτά, κρουασάν κτλ.), η ζάχαρη κρύβεται στο ψωμί και τα δημητριακά, στις πίτες και τις σάλτσες, όπως και σε οποιαδήποτε επεξεργασμένη τροφή.


Έτσι, ακόμη κι αν ελέγχουμε την ποσότητα ζάχαρης που λαμβάνουμε φανερά, είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε την κρυμμένη ζάχαρη σε ό,τι καταναλώνουμε.


Ενδεικτικά, ένα παιδί πρέπει να περιορίζεται σε 60 g ζάχαρης καθημερινώς. Οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 10% της συνολικής τροφής μας σε ζάχαρη.


Άλλες ονομασίες της ζάχαρης που μπορούμε να συναντήσουμε σε ετικέτες περιλαμβάνουν τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, τη σακχαρόζη και τη μαλτόζη, τη λακτόζη και κάθε γλυκαντική ουσία (πχ σακχαρίνη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σορβιτόλη).


Ζάχαρη ως πηγή ενέργειας & απόλαυσης


Είναι λογικό να επιζητούν τα παιδιά κάτι γλυκό εν μέσω παιχνιδιών και διαβάσματος. Πράγματι, η ζάχαρη αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας. Γι’ αυτό και όλοι οι αθλητές καταναλώνουν κάποια μορφή ζάχαρης πριν την εκτέλεση των ασκήσεών τους κι αναπληρώνουν όση ενέργεια έχασαν μετά. Επομένως, είναι θεμιτό να καταναλώνονται γλυκές τροφές για ενέργεια. Πάντοτε όμως τέτοιες τροφές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και φυσικά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφική τους αξία.


Για παράδειγμα, τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες ή τροφές που προσφέρουν ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι προτιμότερες από τροφές που δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν διατροφικά.


Κυριότεροι κίνδυνοι φτιαγμένοι από ζάχαρη


• Έρευνες έχουν δείξει πως η ζάχαρη τρέφει τα καρκινικά κύτταρα κι επομένως ευθύνεται για την εμφάνιση κι εξάπλωση ορισμένων μορφών καρκίνου.

• Η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα και παθήσεις των ούλων.

• Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζάχαρη προκαλεί υπνηλία και περιορισμένη ενέργεια.

• Ενισχύει την παχυσαρκία και εμποδίζει την μείωση του επιπλέον βάρους.

• Έχει συσχετιστεί με την κατακράτηση υγρών.

• Πολλές φορές, η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται με αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Η ζάχαρη αποτρέπει τη βιταμίνη Ε από το να απορροφηθεί ομαλά στον οργανισμό μας και ταυτόχρονα μειώνει την εύρυθμη απορρόφηση της πρωτεΐνης.


Νόστιμες προτάσεις για υγιεινά σνακ για παιδιά


Μειώνοντας την κατανάλωση της ζάχαρης, δεν είναι απαραίτητο να στερούμε τη γεύση από τα παιδιά. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που συνδυάζουν υγεία και γεύση.


Προτιμήστε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, όπως κι ώριμα φρούτα για τα παιδιά σας.


Τα δημητριακά ολικής αλέσεως ανακατεμένα με φρούτα και μέλι είναι εξαιρετικό σνακ που γεμίζει ενέργεια και είναι πολύ υγιεινό για τα παιδιά.


Επίσης, αποφύγετε τυποποιημένα προϊόντα και φτιάξτε μόνοι σας ένα κέικ με μέλι και βρόμη ή ταχίνι, φρούτα και αγνά υλικά.


Έτσι, τα παιδιά τρέφονται σωστά και μαθαίνουν να εκτιμούν τις μη επεξεργασμένες γεύσεις.





Μπορείτε να επικοινωνήσετε

με την Άννα Κορτέση:


Ιστοσελίδα:


Στο Facebook:


Στο Instagram:


Email:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page