top of page

Πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη; Τρόποι ανακούφισης

Τα πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Σχεδόν σίγουρο, συγκεκριμένα. Μπορούμε όμως οι μέλλουσες μανούλες να κάνουμε κάτι για να ανακουφιστούμε ή και να το προλάβουμε;

Τρόποι αντιμετώπισης του πρηξίματος στα πόδια


Το πρήξιμο και το αίσθημα βάρους στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούνται εξαιτίας της διαταραχής της ορμονικής ισορροπίας που ευνοεί τη στασιμότητα του αίματος και της λέμφου αλλά και της αύξησης του βάρους που επιβαρύνει τις αρθρώσεις.


Περπατήστε


Ξεκινήστε το περπάτημα, αφού βέβαια συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι ειδικοί συνιστούν καθημερινό περπάτημα τουλάχιστον για 20 λεπτά και κολύμπι.


Αποφύγετε τον ήλιο


Μην εκθέτετε τα πόδια σας στον ήλιο κατά τις ζεστές ώρες.


Επιλέξτε προσεκτικά τα παπούτσια σας


Τα παπούτσια που θα επιλέξετε πρέπει να στηρίζουν καλά την καμάρα του ποδιού και να μην έχουν τακούνι ψηλότερο από 2 εκατοστά. Φροντίστε να μην είναι στενά, έτσι ώστε να προσφέρουν άνεση στο περπάτημα και καλύτερη ισορροπία, ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο έως το τέλος της κύησης, όταν τα πόδια σας θα έχουν την τάση να πρήζονται, το μωρό σας θα είναι πιο βαρύ και τα κιλά σας αυξημένα.


Περπατήστε ξυπόλητη


Περπατάτε ξυπόλυτη όσο πιο συχνά μπορείτε γιατί έτσι ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνουν οι μύες.


Μην κάθεστε σταυροπόδι


Μη βάζετε το ένα πόδι πάνω στο άλλο γιατί πιέζονται οι φλέβες και εμποδίζεται η καλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.


Κάντε ποδόλουτρο


Όταν νιώθετε τα πόδια σας πολύ κουρασμένα, κάντε ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό και ειδικά άλατα. Τέλος, τρίψτε τα με μαλακτική κρέμα. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, απλώστε τα κάνοντας ελαφρύ μασάζ για να επιδράσει άμεσα στο αίμα και τη λέμφο, που έχουν μείνει στάσιμα.


Κόλπο για τον ύπνο


Όταν κοιμάστε, καλό είναι τα πόδια σας να είναι ανασηκωμένα γύρω στα 10 εκατοστά πιο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, βάζοντας ένα μαξιλαράκι από κάτω.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page