top of page

"Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει τα λαχανικά;" Διατροφολόγος απαντά

Είναι δύσκολο να εισάγονται συνεχώς νέες γεύσεις στο διαιτολόγιο του παιδιού, πολύ περισσότερο όταν αυτές οι γεύσεις σχετίζονται με λαχανικά και φρούτα.



Γράφει η Άννα Κορτέση

Διαιτολόγος & Κλινικός Διατροφολόγος



Το μυστικό είναι η εισαγωγή να αρχίσει νωρίς


Όπως έχει αποδειχτεί, οι αντιδράσεις των παιδιών τείνουν να κάμπτονται ευκολότερα όταν η εισαγωγή των νέων γεύσεων ξεκινά από νωρίς στην ηλικία και έχει διάρκεια.


Ειδικότερα, μια πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Leeds αποδεικνύει πως τα παιδιά που εκτίθενται σε γευστικά ερεθίσματα από πολύ νωρίς στη ζωή τους έχουν την τάση να δέχονται να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και να τις εντάσσουν στο διαιτολόγιό τους. Αντιθέτως, αν στερήσουμε από τα παιδιά, όταν είναι νεαρά στην ηλικία, να πειραματίζονται με νέες γεύσεις, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.



Η λογική πίσω από την επιστήμη


Είναι φυσικό τα παιδιά στα δύο πρώτα έτη της ζωής τους να είναι πιο δεκτικά στα νέα ερεθίσματα. Τώρα γνωρίζουν τον κόσμο κι έτσι οι γευστικοί τους κάλυκες διαμορφώνονται συνεχώς.


Καθώς μεγαλώνουν και περνώντας τα δύο έτη της ηλικίας τους, τα παιδιά γίνονται πιο επιφυλακτικά και ως αποτέλεσμα παύουν να είναι ανοιχτά σε νέες προκλήσεις.


Αν λοιπόν φροντίσουμε να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά μας με διαφορετικές γεύσεις και ιδιαίτερα γεύσεις λαχανικών, εξασφαλίζουμε πως θα τα δοκιμάσουν πιο ευχάριστα και πως ενδέχεται να τα αγαπήσουν ως γεύσεις.


Όσο πιο συχνά εκθέτουμε τα παιδιά σε συγκεκριμένες γεύσεις, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες το παιδί να υιοθετήσει τη νέα γεύση που του έχει προσφερθεί.


Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή και να εκθέτουμε τα ίδια λαχανικά στα παιδιά μας, έτσι ώστε να τους δώσουμε την ευκαιρία να τα εκτιμήσουν γευστικά.



Τι έδειξε το πείραμα


Σε παιδιά διαφόρων ηλικιών (από 4 μηνών έως και 38 μηνών περίπου) δόθηκε πουρές αγκινάρας. Σε άλλα παιδιά ο πουρές δόθηκε σκέτος, ενώ σε άλλα ενισχύθηκε η γεύση μέσω της προσθήκης ζάχαρης ή φυτικών ελαίων.


Από τα ευρήματα, αποδείχτηκε πως τα παιδιά έμαθαν σιγά σιγά να τρώνε την αγκινάρα, ειδικά εκείνα σε μικρότερη ηλικία.


Επιπρόσθετα, ένα ακόμη εύρημα που αξίζει να προσέξουμε είναι το γεγονός πως δεν χρειάστηκε να αλλοιωθεί η γεύση της αγκινάρας, με σκοπό την ευρύτερη κατανάλωσή της από τα παιδιά.



Όπως καταλαβαίνετε, το σημαντικό δεν είναι να προσπαθείτε να βελτιώνετε τεχνητά τη γεύση των λαχανικών. Αυτό που έχει σημασία είναι η διαρκής κι έγκαιρη έκθεση των παιδιών σε παρόμοιες γεύσεις (ακόμη και 5 ή 10 φορές πριν τη συνηθίσει το παιδί).


Με γνώμονα κι αυτήν την έρευνα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες γεύσεις με στόχο την επιρροή μας στα παιδιά.


Αν και στην αρχή μπορεί να εμφανίζονται διστακτικά, θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να συνηθίσει το παιδί μας τη νέα γεύση!





Μπορείτε να επικοινωνήσετε

με την Άννα Κορτέση:


Ιστοσελίδα:


Στο Facebook:

Στο Instagram:


Email:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page