top of page

Σεξ κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη: Γυναικολόγος μας λέει τι είναι ασφαλές

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά παρεξηγημένο, γι' αυτό είναι σημαντικό να τεθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες.


Γράφει ο Δρ Σπυριδάκης Χρυσοστόμου

Μαιευτήρας/ Γυναικολόγος


Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής, εκτός εάν ο γιατρός σας προτείνει διαφορετικά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σεξουαλική επαφή δεν θα βλάψει το έμβρυο γιατί προστατεύεται από το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και το αμνιακό υγρό που δρα ως προστατευτικό «μαξιλάρι» μέσα στον αμνιακό σάκο.


Είναι φυσιολογικό η σεξουαλική διάθεση να αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί και συνιστάται να το συζητήσετε με τον σεξουαλικό σας σύντροφο.


Σε κανονικές εγκυμοσύνες, χωρίς επιπλοκές, το σεξ και ο οργασμός δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης τοκετού ή αποβολής. Σε μεταγενέστερο στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει ήπιες συσπάσεις που ονομάζονται συσπάσεις Braxton Hicks. Αν και ενοχλητικές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ανάπαυση και η εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν τις συσπάσεις να περάσουν. Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε γι΄ αυτό και αισθάνεστε άβολα είναι καλύτερο να καλέσετε το γιατρό σας.


Η σεξουαλική επαφή αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο σε γυναίκες σε προχωρημένες εγκυμοσύνες διότι μπορεί να προκληθεί τοκετός λόγω του ότι το σπέρμα έχει προσταγλανδίνες που βοηθούν στην «ωρίμανση» του τραχήλου της μήτρας.


Οι αποβολές οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι το έμβρυο δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά και δεν οφείλονται στη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Πότε είναι καλύτερο να αποφύγετε το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:


- Εάν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης υπάρχει βαριά αιμορραγία, τότε είναι καλύτερο να το αποφύγετε λόγω αυξημένου κινδύνου αιματώματος (συλλογή αίματος).

- Εάν τα νερά σας έσπασαν, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Είναι καλύτερο να κάνετε μια γυναικολογική εξέταση και να επιβεβαιώσετε ότι τα νερά έχουν όντως σπάσει.

- Σε περίπτωση με προβλήματα με τον τράχηλο της μήτρας είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερο ρίσκο να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ή αποβολή.

- Εάν ο πλακούντας είναι χαμηλός και αυτό επιβεβαιωθεί με υπερηχογράφημα (placenta previa).

- Σε πολλαπλές εγκυμοσύνες ή πρόωρους τοκετούς είναι καλύτερο να αποφεύγεται.

- Εάν εσείς ή ο σεξουαλικός σας σύντροφος έχετε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) είναι καλύτερο να μην έχετε σεξουαλική επαφή. Σε περιπτώσεις όπου μπορεί να έχετε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για να προστατεύσετε τόσο εσάς όσο και το μωρό σας, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού, στοματικού και πρωκτικού σεξ.


Τι ισχύει κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων της εγκυμοσύνης:


- Πρώτο τρίμηνο: Η σεξουαλική διάθεση μπορεί να είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου λόγω ναυτίας, κόπωσης και ευαισθησίας του μαστού.

- Δεύτερο τρίμηνο: Η λίμπιντο αυξάνεται και έτσι αυξάνεται η ροή του αίματος σε όλο το σώμα, ενισχύοντας τους οργασμούς.

- Τρίτο τρίμηνο: Σε μια φυσιολογικά αναπτυσσόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι άβολη.


Συνιστάται να βρίσκετε άνετες θέσεις για να μειώνετε την πίεση στην κοιλιά σας και να ξαπλώνετε ανάσκελα. Με αυτόν τον τρόπο η μήτρα δεν πιέζει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία.


Σεξουαλική επαφή μετά την εγκυμοσύνη:


Συνιστάται να περιμένετε έως και 6 εβδομάδες χωρίς να έχετε σεξουαλική επαφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ονομάζεται επιλόχειος μπορεί να είναι δύσκολη η σεξουαλική επαφή λόγω των εξής:


- Φυσιολογική αιμορραγία μετά τον τοκετό

- Επούλωση από τομή που μπορεί να έγινε κατά τη διάρκεια του τοκετού

- Επούλωση από καισαρική τομή

- Κόπωση

- Απαιτήσεις από το νεογέννητό σας

- Αλλαγή των ορμονικών επιπέδων

- Ευαισθησία στήθους από τον θηλασμό

- Άγχος, επιλόχειος κατάθλιψη, συναισθηματικά θέματα των νέων γονέων


Μετά τη διαδικασία επούλωσης οποιωνδήποτε τομών που έχουν γίνει, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, είναι ασφαλές για ένα ζευγάρι να αρχίσει και πάλι τη σεξουαλική επαφή. Είναι καλύτερο να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή όταν αισθάνεστε σωματικά και συναισθηματικά σταθεροί, χαλαροί και άνετοι. Τα λιπαντικά με βάση το νερό μπορούν να διευκολύνουν οποιαδήποτε δυσφορία της κολπικής ξηρότητας. Μπορείτε να απολαύσετε την οικειότητα και με άλλους τρόπους, όπως με αγκαλιές, φιλιά ή μασάζ μεταξύ σας.


Είναι δυνατό να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια του θηλασμού:


Κατά τη διάρκεια του θηλασμού υπάρχει καθυστέρηση στην ωορρηξία και την εμμηνόρροια. Η ωορρηξία θα συμβεί προτού ξεκινήσει και πάλι η περίοδος, οπότε υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των μόλις τριών εβδομάδων. Η αντισύλληψη συνιστάται μετά τον τοκετό σε συνεννόηση με τον ιατρό σας. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά μέχρι να υπάρξει αξιόπιστη αντισύλληψη.


Τα ζευγάρια θα πρέπει πάντα να αισθάνονται άνετα να συζητούν θέματα όπως αυτά με έναν επαγγελματία γιατρό για καθοδήγηση.



Πηγές:









































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page