top of page

Το πρώτο μωρό ήρθε εύκολα! Γιατί δεν μένω έγκυος ξανά ενώ προσπαθώ; Γυναικολόγος απαντά

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δευτερογενής υπογονιμότητα και ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης σύλληψης ή εγκυμοσύνης μετά από κανονική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Επειδή όμως είναι ψυχοφθόρα η φάση αυτή για ένα ζευγάρι που ονειρεύεται να μεγαλώσει την οικογένειά του πάμε να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει και πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δράσουν για να ξεπεράσουν αυτό το θέμα.


Γράφει ο Δρ. Σπυριδάκης Χρυσοστόμου

Μαιευτήρας/ Γυναικολόγος


Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Οι γυναίκες κάτω των 35 ετών που προσπαθούν να συλλάβουν εδώ και έναν χρόνο χρειάζονται ιατρική συμβουλή για το πώς να προχωρήσουν σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Σε ηλικίες άνω των 35 ετών είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια στους 6 μήνες για διάγνωση δευτερογενούς υπογονιμóτητας.


Η δευτερογενής υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται και στους δύο συντρόφους και μπορεί να είναι πολυπαραγοντική.


Αίτια:


- Ανδρικός παράγοντας, όπως το σπέρμα

- Αλλαγές στους συντρόφους με παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το βάρος ή η φαρμακευτική αγωγή

- Προβλήματα με τις σάλπιγγες

- Πρόβλημα με την ωορρηξία

- Ενδομητρίωση, Αδενομύωση

- Ινομυώματα που μπορεί να επηρεάσουν την κοιλότητα της μήτρας

- Οποιεσδήποτε επιπλοκές ή χειρουργικές επεμβάσεις από προηγούμενες εγκυμοσύνες

- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

- Τρόπος ζωής (όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα)

- Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου


Η δευτερογενής υπογονιμότητα μπορεί να είναι τόσο κοινή όσο η πρωτογενής υπογονιμότητα. Σε γυναίκες άνω των 40 ετών ο αριθμός και η ποιότητα ωαρίων μειώνονται. Οποιοδήποτε είδος λοιμώξεων, χειρουργικών επεμβάσεων και βλάβης στις σάλπιγγες ή τη μήτρα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη.


Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση όπου οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές κύκλου.


Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα και περιγράφεται ως μια κατάσταση όπου ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται έξω από το σώμα της μήτρας.


Η αύξηση του σωματικού βάρους (αύξηση της υπογονιμότητας κατά 10%) και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως το κάπνισμα ή η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία των ωοθηκών.


Οι άνδρες μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τη στειρότητα λόγω ιατρικών λόγων (χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, διογκωμένος προστάτης, υπογοναδισμός), παράγοντες του τρόπου ζωής και ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.


Τι πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι;


Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια και προγραμματίστε μια εξέταση. Η έγκαιρη συζήτηση με τον ιατρό σας συνιστάται πάντα για την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση.


Ορισμένες εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν για την πλήρη διάγνωση της δευτερογενούς υπογονιμότητας, όπως:


- Ανάλυση σπέρματος

- Ορμονικές εξετάσεις

- Ενδοκολπικό Υπερηχογράφημα

- Υστεροσαλπιγγογραφία για την αξιολόγηση της μήτρας και των σαλπίγγων.


Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές και είναι παρόμοιες με αυτές της πρωτογενής υπογονιμότητας:


- Φάρμακα για την πρόκληση ωορρηξίας.

- Ενδομήτρια σπερματέγχυση, που σημαίνει τοποθέτηση σπέρματος μέσω ενός μικρού καθετήρα μέσα στη μήτρα για να αυξηθούν οι πιθανότητες γονιμοποίησης.

- Χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση κάθε είδους επιπλοκών της μήτρας (πολύποδες, ινομυώματα, ουλώδης ιστός) ή τυχόν επιπλοκών που σχετίζονται με τους άνδρες, όπως η κιρσοκήλη των όρχεων.

- Εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία συνίσταται από την ωοληψία (λήψη ωαρίων) και κατόπιν γονιμοποίησης αυτών με σπερματοζωάρια στο εργαστήριο.


Η δευτερογενής υπογονιμότητα μπορεί να βελτιωθεί μέσω της θεραπείας που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και ναι, μπορείτε να φέρετε ένα παιδί στη ζωή.


Η υπογονιμότητα πρωτογενής ή δευτερογενής είναι μια κατάσταση με τεράστιο αντίκτυπο που ασκεί υψηλό συναισθηματικό στρες στα ζευγάρια. Συνιστάται να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για υποστήριξη είτε μέσω ομάδων είτε μέσω ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να σας καθοδηγήσει σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.



Πηγές:


3. https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/what-to-know-about-secondary-infertility








































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page