top of page

Διατροφολόγος: Τι να κάνεις αν έχεις άστατο ωράριο αλλά θες τα παιδιά σου να τρώνε υγιεινά


Γράφει η Άννα Κορτέση

Διαιτολόγος & Κλινικός Διατροφολόγος


Όπως αποδεικνύεται, το επάγγελμα των γονέων καθορίζει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και των εφήβων σε μεγάλο βαθμό.


Όπως αναδεικνύεται σε έρευνες που διεξάγονται παγκοσμίως, όσοι γονείς έχουν άστατο ωράριο και δεν έχουν σαφές πλαίσιο εργασίας, συχνά επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο που διατρέφονται τα παιδιά τους.


Αντιθέτως, οι γονείς που έχουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους κι έτσι συνήθως τρώνε μαζί πρωινό αλλά και δείπνο έχουν θετικό αντίκτυπο στη διατροφή τους.



Γιατί συμβαίνει αυτό


Είναι φυσικό τα παιδιά να επηρεάζονται εκτεταμένα από τις συνήθειες των γονέων τους. Επομένως, όταν οι γονείς λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι, είναι εύλογο πως κι εκείνα θα χαλαρώσουν αναφορικά με το θέμα της διατροφής.


Λαμβάνοντας υπόψη μας το γεγονός πως τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τις συμπεριφορές των ενηλίκων, κατανοούμε πως είναι απαραίτητο να βρίσκονται δίοδοι επικοινωνίας κι έτσι τα παιδιά να λαμβάνουν τα σωστά πρότυπα διατροφής από τους γονείς.


Ένα άστατα διαμορφωμένο διαιτολόγιο μέσα στην ημέρα θα ωθήσει τα παιδιά στο να τσιμπολογάνε συχνότερα και να αποφεύγουν τις υγιεινές επιλογές στα σνακ και τα γεύματά τους.


Επιπρόσθετα, όταν το πρωινό γεύμα δεν έχει υιοθετηθεί ως η σωστή επιλογή αρχής της ημέρας, τα παιδιά πολλές φορές παραλείπουν την κατανάλωση τροφής το πρωί. Αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στην μετέπειτα διατροφή τους μέσα στην ημέρα και φυσικά η έλλειψη πρωινού σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία αλλά και το αίσθημα ατονίας.



Τι μπορούμε να κάνουμε


Φυσικά και δεν είναι εφικτό να εργάζονται όλοι οι γονείς με ένα σταθερό ωράριο που τους επιτρέπει να βρίσκονται με τα παιδιά τους όποτε το θελήσουν. Ωστόσο, ακόμη και με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο υπάρχουν λύσεις που μπορούν οι γονείς να βρουν.



Ας δούμε μερικά μυστικά, τα οποία θα βοηθήσουν όλη την οικογένεια να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες ακόμη και με άστατα ωράρια.


Ξυπνάμε λίγο νωρίτερα: Ακόμη κι αν νιώθουμε κουρασμένοι, είναι ωφέλιμο να ξυπνάμε λίγο πιο νωρίς και να ετοιμάζουμε πρωινό. Αν κάποιος ή και οι δύο γονείς εργάζονται βραδινές ώρες, είναι καλό να αφιερώνουμε λίγα λεπτά πριν πέσουν για ύπνο ώστε να κάθονται μαζί με τα παιδιά για το πρωινό γεύμα.


Εκμεταλλευόμαστε τα ρεπό: Είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε τις ημέρες που δεν εργαζόμαστε. Για πολλά επαγγέλματα, το Σαββατοκύριακο δεν αποτελεί ημέρες ξεκούρασης. Επομένως, μέσα στην εβδομάδα που υπάρχει ενδεχομένως μια ελεύθερη ημέρα, φροντίζουμε να την εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο διατροφικά.


Κάνουμε σωστές επιλογές: Πολλές φορές, τα ξενύχτια και το άστατο ωράριο ωθούν τον οργανισμό στην αναζήτηση επιπλέον ζάχαρης ή υδατανθράκων. Όμως, είναι καλό να αντιμετωπίσουμε τέτοιες επιθυμίες με πιο υγιεινές εναλλακτικές. Αν μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την πεποίθηση και στα παιδιά μας, είναι φυσικό πως θα διατρέφονται πιο υγιεινά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.


Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές που καλείται κάθε πολυάσχολη οικογένεια να υιοθετήσει, με απώτερο στόχο τη σωστή διατροφή και την ισορροπημένη υγεία κάθε μέλους της οικογένειας!





Μπορείτε να επικοινωνήσετε

με την Άννα Κορτέση:


Ιστοσελίδα:


Στο Facebook:

Στο Instagram:


Email:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page