top of page

Κουνουπίδι Ογκρατέν

Από τη Χρύσω Λέφου




ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ)


1 συσκευασία (700γρ.) κουνουπίδι

1 κουταλάκι αλάτι

Για την μπεσαμέλ

1/2 φλ. (130ml) ηλιέλαιο

6 κουταλιές (130γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 λίτρο (6 φλ.) γάλα ζεστό

1 κύβο ζωμό λαχανικών

3 αυγά καλά χτυπημένα

1 φλ. (100γρ.) χαλλούμι

1 φλ. (100γρ.) τυρί τσένταρ

1 ολόκληρο καρπό μοσχοκάρυδο

1 κουταλάκι αλάτι

1 πρέζα μαύρο πιπέρι






ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό και το βάζουμε στη φωτιά να κοχλάσει. Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και βάζουμε το κουνουπίδι. Αφήνουμε το νερό να κοχλάσει ξανά και βράζουμε για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε το κουνουπίδι να στραγγίσει καλά και να κρυώσει.


Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί βάζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα φουετ (σύρμα) μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα το αλεύρι, περίπου 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο - λίγο το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.


Βάζουμε το ζωμό, τα αυγά και ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ Βάζουμε το χαλλούμι και το τσένταρ. Ανακατεύουμε να λιώσουν και τρίβουμε λίγο φρέσκο μοσχοκάρυδο. Βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να δέσει καλά η μπεσαμέλ.


Ρίχνουμε το 1/3 της μπεσαμέλ σε ένα γυάλινο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 23Χ33εκ. Την απλώνουμε να πάει παντού. Βάζουμε επάνω ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.


Πασπαλίζουμε με λίγο χαλλούμι και τσένταρ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Σερβίρεται ζεστό.






Για περισσότερες συνταγές

επισκευθείτε τη σελίδα της Χρύσως:


Παρακολουθήστε την εκπομπή

της Χρύσως στο ΡΙΚ1:

"Γευστικό Ταξίδι"

Δευτέρα – Κυριακή στις 18:30


Instagram: @chrysolefou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page