top of page

Κριθαράκι με μελιτζάνες, ντομάτες και πινόλια

Από τη Χρύσω Λέφου



ΥΛΙΚΑ


2/3 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

3-4 μεγάλες μελιτζάνες (800γρ περίπου)

1 κουταλιά Πάστα Ντομάτας

1 συσκευασία (400γρ) Ψιλοκομμένες Ντομάτες

1 συσκευασία (500γρ) Κριθαράκι

1/2 φλ. άσπρο ξηρό κρασί

1 κουταλάκι Φυσική Σκόνη Λαχανικών

5 φλ. ζεστό νερό

2 κουταλάκια αλάτι

1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

1/2 φλ. πινόλια (κουκουνάρια)

4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κριθαράκι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ και ρίχνουμε 4 1/2 φλιτζάνια νερό.


Προσθέτουμε τη φυσική σκόνη λαχανικών και το 1 κουταλάκι αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 12 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Το κριθαράκι μας δεν πρέπει να είναι τελείως ψημένο, θα πρέπει να είναι ακόμα λίγο σκληρό στο κέντρο του.


Εν τω μεταξύ, ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε σταυρωτά. Τις κόβουμε σε μικρούς κύβους (θα έχουμε περίπου 8 φλιτζάνια) και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Τις πασπαλίζουμε με ½ κουταλάκι αλάτι, τις τινάζουμε να πάει παντού και τις αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.


Σε ένα τηγανάκι βάζουμε τα πινόλια και καβουρδίζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα.


Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά, για περίπου 8-10 λεπτά.


Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και την ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το υπόλοιπο αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.


Προσθέτουμε τα φυλλαράκια από το θυμάρι, το βρασμένο κριθαράκι, το υπόλοιπο νερό (1/2 φλιτζάνι) και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τα πινόλια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.





Για περισσότερες συνταγές

επισκευθείτε τη σελίδα της Χρύσως:


Παρακολουθήστε την εκπομπή

της Χρύσως στο ΡΙΚ1:

"Γευστικό Ταξίδι"

Δευτέρα – Κυριακή στις 18:30


Instagram: @chrysolefou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bottom of page